Frank Maieu - Niets menselijk is me vreemd

Frank Maieu - Niets menselijk is me vreemd

03.01.2024

Frank Maieu (°1952, Wilrijk)

Deze Antwerpse duizendpoot heeft gedurende vele jaren een divers en omvangrijk oeuvre opgebouwd. Schijnbaar moeiteloos stortte hij zich op nieuwe stijlen, materialen en technieken. Zijn werk varieert van ruw expressionisme, met de geestdrift van de nieuwe wilden en de compromisloze nieuwe zakelijkheid tot strak, gedetailleerd of karikaturaal surrealisme. De keramische werken en assemblages vibreren dan weer van een verfijnde scherpzinnigheid.

‘Niets menselijk is me vreemd’, doopte hij een werk uit 1990. Het zou zo maar eens zijn adagium kunnen zijn. Maieu keert mens, maatschappij en zichzelf binnenstebuiten en toont wat er binnenin borrelt, gist en rot. Hij onthult wat de ‘nette mensen’ liever bedekken en doorprikt de hypocrisie van het conventionele. Doorheen zijn werk pulseert de seksualiteit, baart verdringing conflict, grijnst het lelijke gelaat van de hebzucht en dreigt de gestrekte hand van het fascisme. Ruim vijftig jaar tart hij de schone schijn met een genadeloze spiegel. Telkens met immens veel verbeelding, geestdrift en humor.

Zijn rebelse karakter en anti-establishment kunnen niet enkel aan de woelige jaren zestig en zeventig worden toegeschreven. Maieus scherpe, kritische blik, brutale penseel en sociale betrokkenheid vormen een rode draad doorheen zijn werk. Decennia evolueert hij glansrijk in stijl, techniek, vorm en toon maar de confrontatie blijft hij aangaan. Open vizier versus masker.

Hij is opstandig en sarcastisch maar steeds fantasievol, nooit cynisch. Zelfs in de rauwe taferelen, uit de onderbuik van de stad (Het regionaal depressionisme), schuilt warmte en mededogen. Zijn weergave van mens, samenleving en taboes nodigt uit tot synthese. Zijn oeuvre zindert van verbeelding en vitaliteit waarachter ongetwijfeld een grote liefde voor mens én kunst schuil gaat. Dat laatste toonde hij in elk van zijn wendingen. Meesterschap.

Dit samengebracht werk is een intense beleving en verrijking op veel verschillende manieren. Ontdek, beleef, groei.